Skip to content

Näin tehtiin pöytä

syyskuu 11, 2012

Kommenteissa on tullut pyyntöjä, että voisinko antaa ohjeet siihen pöydän rakentamiseen. Joten tässä tulee, ja en sitten ota mitään vastuuta. Siis minähän en osaa rakentaa pöytää, osaan vain tilata sellaisen Mieheltä. Ja tämä on siis tuon meidän pöydän tarina, muunlainen pöytä toisella tapaa.

Tärkeimmät vinkit:
– Mittatarkkuus on kaiken A ja O. Eli kaiken pitää olla käytännössä millilleen.
– Jalan kiinnittämiseen tarvittavia rautoja saa kuulemma mm. Biltemasta. Varmasti muualtakin, mutta sieltä ainakin.
– Kannattaa käyttää tasakantaisia ruuveja, että puut saa kiristettyä toisiinsa kunnolla. Kannan alle voi vielä laittaa prikan estamään uppoamista. Uppokantainen ruuvi vain porautuu puun sisälle, eli niitä ei kannata käyttää.

Meillä pöytälevy tehtiin leveistä lankuista. Ja lankkujen väliin jätettiin pieniä rakoja, jotka vielä levenevät puun kuivaessa. Lisäksi otamme sen riskin, että puu muutenkin elää ja vähän liikuu kuivaessaan, eli meitä ei haittaa, vaikka pöytälevy ei ole ihan tasainen (jopa vähän toivon sellaista rustiikkista meininkiä). Jos haluaa ihan suoran pöytälevyn, niin puita pitäisi kuivattaa kyllä varmaan ainakin vuosi sisällä. Ja tietenkin on otettava huomioon, että tämä pöytälevy on sitten aika pehmeä verrattuna kaupan pöytiin, eli siihen kyllä jää elämisen jäljet, pienimmätkin.

Tee-se-itse -pöytä

Mies mittasi ensin lankut ja asetteli ne lattialle suojan päälle sopivin raoin. Sitten hän mittasi kehikon ja veti sen kulmaraudoilla lankkuihin kiinni.

Pöytälevy tai lankut kiinnitettiin kehikkoon kulmaraudoilla.

Tämän jälkeen hän kiristi jalat paikoilleen niillä pöydän kulmaraudoilla.

Jalkojen kiinnitykseen on omat kulmarautansa.

Ja sitten hän laittoi vielä muutamaan tukipuun, joita kannattaa laittaa pöydän koosta riippuen 1 – 3. Tukipuut myös estävät sen pöytälevyn elämistä.

Tässä nykyy myös tuo ruuvi ja prikka, eli että ruuvi ei pääse uppoamaan puuhun.

Ja sitten olikin vuorossa pöydän kantaminen sisälle ja käsittely. Ensin kunnon hiominen ja sen jälkeen vahaa pintaan. Käytimme Osmocolorin peittävää valkoista puuvaa, jota vedimme muistaakseni neljä kerrosta. Ja kerrosten välissä aina kunnon hionta, että tulee sileää.

Raot tästä vielä hieman suurenevat, kun lankut kuivavat.

Vahassa kuivumisaika on sitten todella pitkä (täyteen kovuuteensa muistaakseni kaksi viikkoa), eli maltti on valttia. Ja siinä se sitten olisi.

Pöydän tekeminen oli yllättävän helppoa kuitenkin, joskin meikäläisen on helppo sanoa, kun vain katselin päältä…

Ja sitten vain kattauksia suunnittelemaan!

Vielä en ole ennättänyt suurempia illallisia uudella pöydällämme järjestää, mutta on siinä vieraitakin jo kestitty useampaan otteeseen.

Mainokset
16 kommenttia leave one →
 1. pöydänkyselijä permalink
  syyskuu 12, 2012 6.40

  Ohjeet, mahtavaa! On se hieno! Ja tukevan näköinen. Kiitos kun ehditte kirjoittaa ohjeet!

 2. Kirsikka permalink*
  syyskuu 12, 2012 19.03

  Oleppa hyvä pöydänkyselijä:). Toivottavasti niistä on apua!

 3. syyskuu 17, 2012 22.10

  Ihana tuo pöytä ja kiitos ohjeista. Ehkä niille on käyttöä meilläkin, jos saadaan päätettyä pöydän koko. Minkä kokoinen tuo teidän olikaan?

 4. ilona permalink
  syyskuu 19, 2012 7.20

  Hei, laitoin sinulle sähköposti toivottavasti tulee perille:)
  Ilona

 5. Kirsikka permalink*
  syyskuu 19, 2012 18.29

  Hei Ilona! Tuli kiitos, vastasin:).

 6. Kirsikka permalink*
  syyskuu 19, 2012 18.30

  Mansardikaton alla, ole hyvä:). No eiköhän teillekin sellanen vielä ilmesty:). Nyt mun täytyy käydä myöhemmin mittaamassa, en muista. Mutta ISO se on.

 7. 'Lankkupöytä' permalink
  lokakuu 8, 2012 22.09

  Joko mittasit pöydän? Meillä suunnitteilla samanlainen, joskin kartioksi sorvatuilla jaloilla. Googlettelin teeseitse-ohjeita kantta varten ja tämä sivu oli ihan paras löytö!! Kiitoksia hirrrrrmuisesti! 😀

 8. Kirsikka permalink*
  lokakuu 10, 2012 14.59

  Moi lankkupöytä! No hyvä, että on hyötyä:). Pituus on noin 3 m, leveys 120 cm, nuo Miehen ulkomuistista, mutta noin ne taisivat olla.

 9. Susanna Santalahti permalink
  tammikuu 5, 2013 12.40

  Hieno pöytä! Onko nuo jalat kiinnitetty siis vain kulmaraudan avulla?

 10. Kirsikka permalink*
  tammikuu 5, 2013 21.07

  Moi Susanna, kiitos! Joo, siis kyllä ne jalat on vain niillä jalkojen kiinnittämiseen tarkoitetuilla kulmaraudoilla. Ovat aika järeät, että pysyy kyllä:).

 11. Tipi permalink
  syyskuu 20, 2013 8.28

  Moi vaan! Kysyisen tuosta pöydän rakentamisesta elikkä kuvassa kaksi on jalkojen kiinnitys pöytälevyyn. Onko jaloista sahattu kulmat pois vai millä virityksellä pöytälevy on niihin kiinnitetty? Edellinen on kysynyt että riittääkö kulmaraudat. Onko pöytä saatu tukevaksi?

 12. Kirsikka permalink*
  syyskuu 22, 2013 17.05

  Moi Tipi! Jaloista on tosiaan sahattu pala kulmasta pois, rauta ei muuten menisi siihen kiinni. Mies sanoo, että kulmaraudat eivät riitä:). Eli pitää olla noita jalan kiinnittämiseen tarkoitettuja rautoja. Niitä saa ainakin Bauhaussista, varmasti muistakin rautakaupoista. Ei muuta kuin pöydän tekoon:). Ja siis kyllä, pöytä on todella tukeva.

 13. Pekka permalink
  lokakuu 28, 2013 13.29

  Upea pöytä!! Itsekin ajattelin yrittää jotakin vastaavaa. Kehikko on ilmeisesti tehty 5 cm * 10 cm lankuista ja jalat 10 cm * 10 cm liimapuupalkista? Itseäni lähinnä askarruttaa jalkojen tukeva kiinnitys kehikkoon, mutta tuo jalkojen loveaminen voisi olla hyvä ratkaisu siihen.

 14. Kirsikka permalink*
  lokakuu 29, 2013 21.10

  Kiitos Pekka! Lankut on vähän leveämpiä, eli 5 cm x 20 cm, jalat juurikin tuo 10×10. Ja näin tehtynä on todella tukeva, eli kokeilemaan vaan:D.

 15. Pekka permalink
  lokakuu 30, 2013 16.15

  Kiitos vastauksesta,
  Tarkoitin kehikkoon käytettyjen lankkujen kokoa, siis niiden lankkujen jotka ovat niiden 20 cm leveiden päällislankkujen alla tukirakenteena. Mietiskelen vaan sitä, että jos siinä on kansirakennetta vaikkapa 15 cm (5 cm +10 cm), niin pitäisikö pöydän olla hivenen korkeampi kuin normaalisti, että ei istuessa polvet kolise tukirakenteisiin… no kokeilemallahan tuo selviää.

 16. Kirsikka permalink*
  marraskuu 16, 2013 8.31

  Pekka, meillä oli vähän niinkun mallina vanha pöytä. Siinä oli muistaakseni samanmoinen rakenne, eli siis aika ”jykevä” runko. Ja siitä taisimme korkeuden ottaa, kun oli oikein passeli. Ei siis osu polvet:D.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: