Skip to content

Pihasuunnitelmia, osa 1: takapihan kiveys

maaliskuu 25, 2012

Mistä tietää, että on tullut vanhaksi? Siitä, että lähtee polttareista mieluummin kotiin, kuin baariin… Näin kävi minulle eilen, mutta onpahan nyt sitten virtaa viettää perhesunnuntaita. Niin, ja toinen vanhuuden tai aikuisuuden merkki on kuulemma Aalto-maljakko. Täytimme morsiammelle sellaista aikuiset ystäväni -kirjaa, ja sain aikuispisteitä jo aika lailla. Aalto-maljakoitakin kun on kaksi…

Ensimmäinen työviikko on takana ja aikaa muulle kuin työlle ja perheelle jää nyt aika hintsusti. Mutta älkää hyljätkö minua, täällä minä edelleen sisustelen ja suunnittelen, vaikka nyt vähän harvemmin kuin ennen.

Lumi sulaa kovaa vauhtia ja auringon innoittamana olemme aloittaneet Miehen kanssa pihasuunnitelmat. Ja niitähän riittää! Kaikkea ihanaa olisi kiva saada, iso piha kun on, aina kesäkeittiöstä loimulohituleen ja kasvihuoneesta kylpypaljuun. Mutta nyt täytyy ottaa rauhassa askel kerrallaan.

Ajatukset pihasta ovat olleet aika levällään, en jotenkin ole saanut ideasta kiinni aiemmin. Mutta nyt se on alkanut muotoutua, mietin vain, että mitenköhän saan sen teille selostettua. Laitetaan nyt alkuun muistutukseksi kuva tuosta takapihastamme. Kutsumme sitä takapihaksi, vaikka se onkin se piha, joka näkyy, kun meille tullaan. Mutta kun etuovi on toisella puolella, niin se on minusta etupiha. Ehkei ihan loogista, mutta toisaalta kuitenkin.

Tästä talvkuvasta hahmottaa ehkä parhaiten, millainen tuo takapiha on. Se siis jää tuonne talon ja pariladon "väliin". Tai rajaavat sitä omista suunnistaan.

Tässä on kuva viime syksyltä. Uudemmille lukijoille selostan vielä tätä hommaa. Eli talohan on mäen päällä. Mutta vaativana ihmisenä halusin silti tasaisen pihan (en rinnetonttia), niin täytämme tuota pihaa aikalailla, jotta siihen saadaan tasainen pihamaa.

Ideani on siis seuraava. Maata ei näköjään tulla saamaan niin paljon, että koko tuo valtava piha saataisiin nostettua halutulle tasolle. Niinpä pengerrämme pihan. Eli muutama metri tuosta kuistista tulee pengerrys, ja pääosa pihasta (eli käytännössä tuo osa, joka onkin matalammalla) jää matalammaksi.

Kuistilta tehdään leveä kivipolku (portaat pengerryksen kohdalle) keskelle pihaa. Ja siihen rakennetaan valtava kiveys, ”kesäkeidas”, johon tulee sitten (juu ei todellakaan vielä tänä kesänä) kesäkeittiö, pergola, loimulohipaikka, grilli ja niin pois päin. Iso ”kalustettu” oleskelupiha siis. Eli noin niinkuin suurinpiirtein näin:

Terassista tai kiveyksestä tulisi todella iso, tyyliin 60 neliötä tai sen suuntaista.

Tässä tuo kiveyksen paikka vielä toisesta vinkkelistä, eli sieltä kuistilta katsottuna.

Ympärille tulee tietenkin nurmikko ja sitten sen ympärille, vähän kuin u:n muotoon, sitten puutarha omenapuineen, mansikkamaineen ja yrttilaatikoineen. Siis karkeasti tuon vihreän viivan taakse:

Ai että, kun olen huono piirtämään photarilla vapaalla kädellä... Mutta kai tästä ajatuksen saa. Hienon omenapuunkin sinne sutaisin, heh.

Ja kasvihuonekin tulee sitten jonnekin tuonne puutarha-alueelle. Ja sitten joskus, kun rahaa on, siis todellakin joskus, tuonne talon toiselle nurkalle tulee se palju ja ehkä muutakin ”kylpyläosastoa”. Siellä päässä taloa on sauna sekä uloskäynti saunasta.

Se, että tuonne ehditään jotain rakentaa, antaa kyllä odottaa varmasti jonkin vuoden.

En tiedä, saatteko tästä nyt mitään tolkkua… Se kiveys ja kivipolku tehdään luonnonkivellä, eli harmaata liuskekiveä näin alustavasti. Eli vähän tähän tyyliin:

Kuva: Ympäristörakennus Saarinen, yrs.fi.

Kesäkeitaasta en löytänyt sopivaa mallikuvaa, mutta täältä saa vähän osviittaa. Toki siis niin, että kiveysosa on isompi, eli koko aluetta ei kateta pergolalla.

Kukkia sekä muuta kasvillisuutta tulee valtavasti niin kesäkeitaan kuin pihankin ympärille. Kukat tulevat olemaan aika romanttisia, viime keväänähän niitä jo vähän suunnittelin täällä ja täällä.

Huh, eli tässä vähän alkua, jatkan suunnitelmieni purkua taas toiste, ettei ihan veny kilometrin mittaiseksi tämä postaus. Sana on sitten taas vapaa! Ja niin se piti vielä sanoa, että tulevalle kesälle tavoitteena olisi saada tehtyä se kiveys ja nurmikko. Ja jotain istutuksia, mutta muut sitten tulevina kesinä.

Mainokset
14 kommenttia leave one →
 1. Tiina permalink
  maaliskuu 25, 2012 18.19

  Hei!

  Vaikka Itä-Uudellamaalla tänään herättiinkin lumen peittämään aamuun, niin kevättä on ilmassa. Ja sitä kauan kaivattua aurinkoakin ollaan nähty. Ei siis ole ihme, että ajatukset karkaavat pihasuunnitelmiin. Hyvin näistä ajatuksistasi sai kiinni. Kaunista ja monipuolista tulee olemaan suunnitelmiesi toteuduttua. Meidän ”projekti” on tämä vanha 40-luvun talon kohentaminen ja tänä vuonna haaveena olisi myös tuo kylpypaljun totetutus ja vanhan pihanurmen elvyttäminen. Paljun haasteena on se, että haluan siinä olevan paljun ulkopuolisen lämmitysjärjestelmän ja terässisuksen. Tätä yhdistelmää löytyy kyllä puu-ja muovisisuksilla. Joten etsintä jatkuu. Ehkä ensi viikonlopun puutarhatapahtumasta löytyy toimittaja.

  Aurinkoisia kevätpäiviä ja voimia töihin, kotiin, ystäviin ja blogiin.

  Tiina

 2. Koivulan tyttö permalink
  maaliskuu 25, 2012 20.22

  Kiitos postauksesta, tää sun blogis on edelleen ihan huippu 🙂 Ihana keväthulluus on näemmä iskenyt muihinkin 🙂

  Meillä aloitettiin tänään vähän samaa juttu. Eli pihalla oltiin ”inventoimassa” työmaata raksajätteiden lajittelun merkeissä. (Luojan kiitos ollaan viety niitä vähän väliä pois rakentamisen aikana, sillä tänään tuli parissa tunnissa jo 14 jätesäkkiä plus epämääräisiä kasoja kaikkea sekalaista). Siinä sivussa ehdittiin kuitenkin vähän jo haaveilemaan, kesäkeittiöstä, kiveyksistä, sulkiskentistä ja kaikesta muustakin. Kaikkea mahdollista halutaan myös täälläkin, onneksi on koko elämä aikaa 🙂

  Ihana kevät 🙂 Tällaisina hetkinä ei tule mieleenkään katua raksaprojektiin ryhtymistä. No eipä sitä onneksi ole muutenkaan tarvinnut katua. Iloista kevättä teidän perheelle!

 3. Kirsikka permalink*
  maaliskuu 25, 2012 20.29

  Heippa Tiina! On se aurinko niin ihana ja energisoiva:). Kunhan ei takatalvea pukkaisi… Ai että nuo vanhat talot on ihania! Tsemppiä teidänkin remppoihin, toivottavasti löydät etsimäsi paljun:). Siinä kelpaa sitten ensi talvena kölliä:).

 4. Kirsikka permalink*
  maaliskuu 25, 2012 20.35

  Koivulan tyttö, kiitos:). Keväthulluus tosiaan iskee ihan täysillä. En ymmärrä, miten tässä jaksaa taas odottaa, että lumet sulaa ja pääsee kunnolla ulkopuuhiin! Ja tietty sitte, että kesäloma alkaa…

  Voih, joo muistan noi jätesäkkivuoret, niitä riitti…:D

  Tosta unelmoinnista ja suunnittelusta täytyy sanoa, että se on musta melkein puolet siitä ihanuudesta. Siis unelmointi on melkein yhtä kivaa, kun rakentaminen ja se lopulta se valmis juttu. Että jatketaan samalla linjalla;D. Tsemppiä teidänkin urakkaan!!!

 5. maaliskuu 25, 2012 22.23

  Ei hylätä ei 🙂 Kiva kuulla taas kuulumisia sieltä! Multa on ihan mennyt ohi, että palasit nyt töihin. Onko hoidossa ja töissä mennyt hyvin?

 6. Kirsikka permalink*
  maaliskuu 25, 2012 22.36

  Jane, joo, kyllä sitä oli töihin palattava. Ja eka viikko ainaskin oli niin jees, vaikka pientä ikävä onkin. Mutta ei sitä ehdi siinä työpäivän ohessa niin miettiä – ja tykkään mun duunista. Mies on kotona Tytön kanssa vuorostaan, että oikein hyvin menee hoito:D:D:D. Syksyllä vasta tarhaan sitten.

 7. maaliskuu 26, 2012 17.23

  Kiitos ihanasta blogista,

  http://sisustusunelma.blogspot.com/2012/03/one-lovely-blog-award.html

  Inspiroivaa kevään jatkoa!! 🙂

 8. Kirsikka permalink*
  maaliskuu 26, 2012 20.12

  Kiitos Niina, piristää ihanasti iltaa:D!

 9. maaliskuu 28, 2012 17.26

  No mutta sullahan tosiaan on selvät suunnitelmat ja kuulostaa tosi hyviltä. Tuo rappukuva on ihana. Voiskohan meillekin ujuttaa tommoset johonkin :). Pihastanne on tosiaan tulossa kiva ja kun on suunnitelmat on helpompi kohti sitä pikkuhiljaa tehdä (tai tehän nyt teette vauhdilla :)). Kuin niin että fiilispohjalta pikkuhiljaa kokeilemalla…ainakin luulisin. . En ole yhtään isoa pihaa tehnyt, mutta katsonut muiden fiilispohjalta juttuja ja näyttäisi olevan enempi hommaa, jos ei suunnittele kokonaisuutta aluksi ja pikkujutujahan aina tulee tehtyä fiilispohjalta lisäksi. Mun pitäisi kanssa postailla pihasuunnitelmista mutta myönnän että se vähän uuvuttaa, siis se ajatus että pitäisi alkaa mutalillua muuttamaan viihtyisäksi pihaksi. Onneksi sain miehen varaamaan kaivurin tänne heti kun vaan pystyy jotain tekemään, että saataisi tuo maantasoitus tehtyä..sen jälkeen voi ehkä alkaa itsekin puuhastelemaan jotain.

  Ja onnea vaan töihinpaluusta! Itsellä on nyt kohta 4 kotivuoden jälkeen alkanut kanssa jo hiipimään ajatus töihin paluuseen. Mutta kyllä se rumba 3 lapsen kanssa vähän kauhistuttaa kun nytkin on välillä muka hektistä, vaikka kotona olenkin…

  Ja vaikken ehdi omaa blogia päivittämään niin ehdin aina tosi hyvin lukemaan sun postaukset! Hyvin priorisoitu vai mitä 🙂

 10. huhtikuu 2, 2012 17.25

  Innolla odotan teidän pihajuttuja, kun suunnitelmat alkaa tuosta konkretisoitumaan! Ette ole ajatelleet uima-allasta tai karppilampea tuohon pengerryksen alle, sellainen taitaisi syntyä melko luonnostaan tuosta lätäköstä päätellen 😉 Tai ehkä edes pieni kaivo puutarhan kasteluvedeksi?
  Meillä alkaa myös iskän lastenhoitohommat kohtsillään, onhan se helpompi palata töihin, kun on tollanen luotettava lastenhoitaja kotona 😀

 11. Kirsikka permalink*
  huhtikuu 3, 2012 20.29

  Mansardikaton alla, no juu, suunnitelmat on nyt hyvällä mallilla, mutta oon mä niitä sit jo kaks vuotta pähkinytkin:D. Oon kanssa sitä mieltä, että kun hyvin suunnittelee, niin tulee parempi. Siis ei tietenkään niin, etteikö voi sitten fiilispohjalta tehdä vaikka mitä, mutta sellaset perusjutut. Ja säästää aikaa ja vaivaa (myös rahaa), kun voi tässä alun mylläysvaiheessa hoitaa monet asiat jo valmiiksi, ettei tartte sitte kaivaa nurmikkoa pois kiveyksen ja kukkapenkkien tieltä jne. Mutta tiedän ton uuvutuksen tunteen… Välillä ahistaa täälläkin:). Voi mutalillu…:)

  Kiitos! On ollut mukava mennä töihin, oon ihan pinkeenä intoa:). Ja kiva tulla kotiin pienen mussukan luo myös:). Mutta kotityöt jää kyllä vähiin ja moni muukin asia… Että voin vaan kuvitella, kun niitä on kolome…:)

  Hyvin oot priorisoinu, kannatan kovasti;).

 12. Kirsikka permalink*
  huhtikuu 3, 2012 20.32

  Hirtehinen, no joo, tohon lätökköön vois kyllä hyvin uimarannan perustaa:). Siis kyllä joskus tuntuu, että tuleekohan tosta pihaa ollenkaan, mutta kai se tulee…No kiva, tsemppiä töihin paluuseen! Sama juttu, voi hyvillä mielin lähteä töihin, kun lapsi on iskän kaa:). Kun mä kyllä jo niin halusin töihin, mutta sitten painaa vaakakupissa toinenkin puoli:).

 13. huhtikuu 6, 2012 20.22

  Upealta kuulostaa suunnitelmasi. Mä olen jotenkin ihan umpikujassa tuon meidän pihan kanssa, haluisin sinne vaikka ja mitä, mutta en tiedä miten, ja niin se raha… sekin on monessa kohtaa se mikä ratkasee. Vaan josko siitä hiljaa hyvä tulis. Ens kesänä jos sais aidat istuttetua ja pari kukkapenkkiä perustettua, niin olis ees vähän viihtysämpi tuo piha. Näitä suunnitelmia hankaloittaa myös tieto joskus rakennettavasta autotallista, jonka rakentaminen myllää pihan kuitenkin taas ihan uuteen uskoon.

 14. Kirsikka permalink*
  huhtikuu 14, 2012 18.33

  Heidi, aih, toi autotalli on paha. Siis on niin tympeetä laittaa pihaa, jos tietää, että se myöhemmin siitä myllätään…

  On noissakin jutuissa jo puuhaa, kun on päälle kaikki muu:). Ei muuta kuin intoa pihasuunnitelmiin:)!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: