Skip to content

Hirsitalossa asuu onnellinen perhe

helmikuu 17, 2012

Hahaa, kuka muistaa mistä mainoslauseesta tuo on röyhkeästi lainattu?

Jo viime vuoden puolella tuli hyvä vinkki postausaiheeksi: millaista oli rakentaa hirsitaloa ja millaista on nyt sitten asua hirsitalossa. Koitanpa tähän raapustella ajatuksiani siitä. Taustaksi kerron sen, että hirsitalo oli meille itsestään selvä ja ainoa vaihtoehto, emme edes harkinneet muita (syynä ennenkaikkea ulkonäkö, mutta toki myös muut hirren positiiviset ominaisuudet). Eli kokemuksia tahi tietämystä muista vaihtoehdoista ei ole yleistietoa enempää.

Jospa aloitan miinuksilla niin voin sitten lopettaa kivasti niihin positiivisiin puoliin.

Miinukset

– Hirsitalo on todennäköisesti hieman kalliimpi kuin (ainakin halvimmat) puurakenteiset talopaketit. Tästä en tosin ole aivan varma, sillä emme todella edes pyytäneet muita tarjouksia, tämä perustuu siis olettamukseen.

– Meillä ulkoseinät ovat pelkkää hirttä, hirren paksuus 204. Tämä tietenkin aiheuttaa sen, että talo ei ole niin lämpötiivis kuin varsinkaan passiivitalot tahi vastaavat. Ei tämä todellakaan mikään kylmä talo ole, mutta toki hirsi hieman jotain päästää läpi.

– Hirsi elää jatkuvasti, mikä aiheuttaa omat kommervenkkinsä ja hankaluutensa rakentamiseen. Elämisellä tarkoitan ennen kaikkea hirren painumista (ensimmäisten vuosien aikana jopa 5 cm). Tämän vuoksi mitään ei voi kiinnittää kahteen eri hirteen, esimerkiksi keittiön kaapit kiinnitetään vain yläosastaan yhteen hirteen. Iso haaste on listat, sillä pystylistoja ei voi laittaa (tai niihin pitäisi jättää 5 cm rako) ja esimerkiksi kattolistat naulataan vain yläosastaan kattoon, ei siis seinään ollenkaan. Tämä aiheuttaa taas sen, että jos lista on vähänkään käyrä, se irvistelee rumasti.

Hmmm… Enempää en taida huonoja puolia keksiä, joten siirrytään positiivisiin.

Plussat

+ Hirsitalo tai hirsikehikko on todella nopea rakentaa, talo nousee parissa hassussa päivässä. Tosin niin kai nykyään talopaketitkin nousevat nopeasti, osa jopa yhdessä päivässä, että siinä mielessä ei mikään suuren suuri ”etu”.

+ Meillä ulkoseinät ovat pelkkää hirttä, eli talo hengittää. Täällä on todella hyvä olla. Vieraatkin usein sanovat, että nukkuvat täällä todella hyvin.

+ Meillä ulkoseinät ovat pelkkää hirttä, eli sisätyöt menivät siltä osin huomattavan nopeasti. Ei tarvitse eristää tai levyttää, senkun maalasi hirret ja se oli siinä. Toki väliseinät pitää rakentaa, kuten muissakin taloissa.

+ Meillä ulkoseinät ovat pelkkää hirttä, joten sisäpinnat ovat todella kauniit. Hirsi (valkoinen) on kertakaikkisen upea materiaali. Ja sama pätee myös ulkopuolella, eli kyllä hirsitalo on niin kaunis (vaikka niin ovat muutkin puutalot minun mielestäni!).

+ Hirsitalo on todella pitkäikäinen. Kyllähän ne kaikki todella vanhat rakennukset, kartanot ja muut, ovat pääsääntöisesti hirsirakenteisia. Eli investointi on sadan vuoden päälle – vähintään.

Varmasti olisi muitakin plussia tai miinuksia, mutta nyt päässä lyö tyhjää. Kysykää, jos tulee jotain askarruttavaa mieleen!  Yleisesti voi sanoa, että todella tyytyväisiä olemme olleet, mitään suurempaa (negatiivista) yllätystä tai kokemusta ei olet tullut vastaan.

Muuten olisi kiva kuulla arvioita myös omista rakennustavoistanne, eli miksi valitsitte tietyn tavan ja mitä hyvää/huonoa siinä on. Myös näitä postausaiheita saa esittää, vaikka ne toteutuvatkin ehkä muutaman kuukauden viiveellä…

Mainokset
10 kommenttia leave one →
 1. Novella permalink
  helmikuu 17, 2012 17.38

  Meillä suunnitellaan hirsitaloa juuri sen vuoksi, että yksinkertainen seinärakenne miellyttää, hirsi on luonnonmukainen materiaali, se on todella kaunis, hirsitalossa on hyvä sisäilma, hirsitalo on kestävä. Ehkä niitä oli muitakin, mutta ei nyt tule mieleen. Olen aivan rakastunut ajatukseen hirsitalosta enkä oikeastaan halua mitään muuta. Niinpä melkein ainoa vaihtoehto on rakentaa itse, jotta saa mieluisan. 🙂

  Minkä kokoinen talonne on?

 2. Kirsikka permalink*
  helmikuu 17, 2012 20.00

  Novella, niin se taitaa olla, että jotka hirttä rakastavat, niin sen hirsitalon rakentavat:). Meillä on talo yhdessä kerroksessa ja pinta-alaa reilut 200 neliötä. Että imuroitavaa riittää:).

 3. Suvi permalink
  helmikuu 17, 2012 23.28

  Meillä on myös hirsitalo, 190m2 kahdessa kerroksessa. Asumme keskellä metsää, voisiko joku muu talo tänne niin hyvin sopiakaan kuin hirsitalo? 🙂

 4. Kirsikka permalink*
  helmikuu 20, 2012 21.47

  Suvi, no eipä kyllä:). Kuulostaa ihanalta idylliltä:D. Minkä värinen talonne muuten on ulkoa?

 5. Koivulan tyttö permalink
  helmikuu 20, 2012 22.09

  Meilläkin hisitalo oli ainoa vaihtoehto. Pian mekin jo päästään muuttamaan enkä malta odottaa että päästään tästä betonikolmiosta. Siellä raksailukin on ollut aivan ihanaa ja kotoisaa, vaikka onkin yhtä työmaata. Itse vahasin kaikki sisä osmon kuusivahalla ja se kyllä tuntui tosi työläältä kun sai hinkata ja hinkata, että sai mieleisen pinnan. Lopputulos on kyllä juuri sellainen kuin halusinkin 🙂

  Postausehdotuksia Kirsikalle: Teillä on niin ihanaa ja kodikasta, että sen kun kuljet ympäri taloa ja räpsit, niin me lukijat täällä huokaillaan ihastuksesta. Keittiöstäkin voisit vaikka postailla, että miten on toiminut arkikäytössä jne. Itse jännään toimiiko suunniteltu keittiö niinkuin piti 🙂 Myös rakennusaikaiset kuvat on mielenkiintoisia. Ja keväämmällä tietysti uusia piha-ajatuksia..niitäkin on kiva lukea.

 6. Kirsikka permalink*
  helmikuu 22, 2012 19.35

  Koivulan tyttö, voin kuvitella sen odotuksen ja pakahduksen, kun ootatte muuttopäivää:D. Pian se sieltä tulee onneksi:). Ai hitsi, olis kiva nähdä kuva niistä seinistä. Onko läpikuultava?

  Loistoidea toi keittiöjuttu, sen teen tässä kevään aikana. Enää ei uskalla luvata mitään nopeaa toimitusaikaa, kun tuo lapsi vie niin kaiken ajan ja mehutkin välillä:D.

 7. maaliskuu 11, 2012 15.54

  Teillä on ÄLYTTÖMÄN KAUNIS talo ja sisustukset! Koko kokonaisuus… Olkaa onnelliset 🙂

 8. Kirsikka permalink*
  maaliskuu 12, 2012 10.45

  Kiitos Aila kauniista sanoistasi:)!

 9. Jansse permalink
  kesäkuu 14, 2013 17.47

  Terve, ollaan muuttamassa meitin rivitalo 80m2 neliöstä pois kun lapsia on keertynyt 3kpl ja… noh… alkaa käymään hieman tiukaksi. Vaikka nyt täällä salon seudulla on roppakaupalla asuntoja myynnissä niin niistä ei oikeen mikään siten puhuttele. On joko outo lämmitysratkaisu, outo huoneleiska jne jne… Siksipä nyt laitettu kokeeksi Kontiolle laskentaan 170m2 hirsitalo joka rakennettaisi valmiiksi asti avaimet käteen periaatteella.

  Hieman tuossa tietysti mietityttää budjetti. MITÄ SE MAKSAA????!!! Ja tietysti miten tuollaisen laatu?… Mut olishan tollanen uus hirsitalo aika kova juttu!

 10. Kirsikka permalink*
  elokuu 22, 2013 20.06

  Terve Jansse! Toivottavasti teillä on suunnitelmat jo edenneet ja saitte hyvän tarjouksen:). Vähän venähti vastaaminen:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: