Skip to content

Lampuista ja polttimoista

tammikuu 20, 2011

Kuten on jo pariin otteeseen tullut mainittua, valitsimme yleisvaloiksi Villa Ainalaan ledit. Olemme olleet niihin enemmän kuin tyytyväisiä. Mutta tiedän, että aina kokemukset ledeistä eivät ole hyviä. Tässä kohdassa täytyy kylmästi todeta, että rahalla saa ja hevosella pääsee. Siis kokemusta on. Mies osti edelliseen kotiimme halvat ledipolttimot käytävän lamppuihin. Ja ensi sytyttämisen jälkeen niitä ei sitten ikinä enää käytetty. Valo oli karmaisevaa sinistä, joka sai pääni särkemään ihan saman tien (minulla ei ole minkään valtakunnan valoherkkyyttä, ja muutenkin pääni särkee erittäin harvoin).

Tuon kokeilun jälkeen vastustin henkeen ja vereen Miehen ehdottamia ledejä, kunnes hän raahasi minut ledikauppaan. Siellä myyjäsetä pimensi sen pienen kopin, jota tässä ledikaupaksi kutsutaan, ja saimme katsoa ja arvioida valojen väriä, tehoa jne. Valo oli täysin valkoista tai kirkasta, pääni ei oireillut millään tavalla ja kaikki oli muutenkin ihan mallikkaasti. Haasteena oli tietenkin ledien ulkoasu, nehän ovat niitä metallin värisiä. Vinguin ja vonguin ja tämä myyjäsetä, joka myös on tämän lediyrityksen yrittäjä, lupasi tehdä minulle erän näitä ledejä valkoisena. Sekin ongelma ratkaistiin.

Niinpä harkintatauon jälkeen tilasimme ne ledit, vaikka hinta oli aivan karmaiseva, 70 euroa kpl. Mutta Mies laski (hän on tällaisissa aivan voittamaton), että ledit maksavat itsensä takaisin 3 – 4 vuodessa (verrattuna käsittääkseni halogeeneihin), kun nehän eivät vie sähköä juuri nimeksikään. Eli kallis kertainvestointi, mutta pitäisi olla pitkässä juoksussa edullinen, vähän sama juttu kuin maalämmössä.

Valkoiset ledit ovat huomaamattomia ja valo kirkasta.

Tuo huono ledikokemukseni ei ole ainoa laatuaan. Siskoni kertoi juuri täysin samanlaisen tarinan: Miehensä oli tilannut testiksi ledipolttimot heidän eteisensä halogeeneihin. Ja näiden ledejen kohtaloksi koitui sama kuin meidän käytävän lamppujen aikoinaan. Sisko käski vaihtaa vanhat lamput takaisin saman tien samoista syistä. Myös nämä heidän kammoledinsä olivat halpiksia, muistaakseni alle 10 euroa kpl.

Mutta, kuten kerrottu, kaiki ledit eivät ole kauheita. Uskallan suositella ledejä erittäin voimakkaastikin, kunhan niihin vaan raaskii panostaa. Minusta nämä meidän ledit valaisevat erinomaisesti ja valo on silti huomaamatonta. Ja onhan etuna todella se ekologisuus ja sähkön minimaalinen kulutus, jotka olivat meillä suurimmat vaikuttimet. Lisäksi valintaan vaikutti se, että ledit eivät kuumene juuri lainkaan, joten niiden asentaminen on helpompaa kuin halogeenien tai vastaavien, jotka tarvitsevat paljon ”turvatilaa” ympärilleen.

Mutta eiväthän ledit ole tietenkään ainoita lamppuja meillä. Ledit hoitavat yleisvalaistuksen, mutta roikkuvat valaisimet ovat tietenkin upeita sisustuselementtejä ja hoitavat tunnelmavalaistuksen. Olen nyt haksahtanut täysin tällaisiin vanhanaikaisiin lamppuihin. Kaikki ovat tänne Villa Ainalaan uusina ostettuja, mutta eivät välttämättä siltä näytä.

Olen aivan rakastunut tähän keittiön lamppuun, ihailen sitä joka kerta, kun kävelen ohi.

Lasikuistin lamppu on samankaltainen, mutta pitsikuvioinen.

Eteisessä on kaksi suloista piparkakkulamppua.

Kirjaston lamppu on tietenkin samanhenkinen, näyttää vanhalta. Ihania näissä ovat nuo kangaspäällysteiset sähköjohdot.

Polttimoina näissä kaikissa on energiansäästölamput. Niissä muuten tuntuu pätevän sama juttu, halvat huonoja, kalliimmat parempia. Halpislamput ovat ainakin meillä kestäneet vain vuoden pari, kalliimmat useita vuosia.

Mutta vielä olisi muutama huone lamputettava. Edelleen puuttuu salin lamput (2 kpl) sekä tv-huoneen ja aamiaishuoneen lamput. Ei löydy kivoja, vaikka kuinka on etsitty. Vinkkejä?

Mainokset
15 kommenttia leave one →
 1. Pirpu permalink
  tammikuu 21, 2011 8.25

  Ledeissä tosiaan on eroja. Me päädyimme Philipsin valkoreunaisiin ledeihin, vaikka hinta vähän kirpaisikin. Olen ollut erittäin tyytyväinen, valo on valkoista eikä häikäise yhtään! Vessan ledeissä sitten säästimme, ja täytyy sanoa että väärässä paikassa… Valo on kellertävää 😦 Nyt kun saisi ne polttimot vaihdettua..

 2. tammikuu 21, 2011 11.34

  Oi että, ihania lamppuja! Ja tuo ledi näyttää kyllä toosi hyvälle, varsinkin noin valkoisena 😉 Tiedätkö pystyykö ledeihin asentamaan sitä himmennintä tai siis siihen valokatkaisijaan? Joku tässä joskus mainitsi, ettei niihin voisi?

  Mistä nuo lamput olet hommannu? Löytyykö netistä? On kyllä aivan ihanat! Eilen kävin Riviera Maisonin liikkeessa ja siellä oli tuon tyylisiä ja nyt haaveilen sellaisista ainakin meidän tulevan keittiön ikkunaan.

 3. tammikuu 21, 2011 11.59

  Siis kerrassaan ihanan näköisiä lampuja. Aluksi tuntu etten pidä tuollaisista kun neitssä tuli vastaan. Mutta nyt kun näin sinun ottamia kuvia ne ei näytä yhtään hassumilta ja ihastuin totaallisesti. Etenkin tuo pitsi kuvioinen <3.

 4. Kirsikka permalink*
  tammikuu 21, 2011 19.31

  Pirpu, eli asia taitaa todella olla juuri näin, että halvat ledit ovat huonoja. Sinun ”todistuksesi” vahvistaa homman:). Minkä hintaisia ne Philipsin lamput olivat?

 5. Kirsikka permalink*
  tammikuu 21, 2011 19.35

  Onnenhippuja, tarkistin tuon himmennin-jutun Mieheltä, joka on meillä näissä huomattavasti asiantuntevampi:). Hän sanoi, että on sellaisiakin ledejä, joihin himmentimen sa (meidän kuulemma taitaa olla), mutta ihan kaikkiin ei saa. Eli täytyy kysellä eri valmistajilta. Me jätimme himmentimen pois, vaikka sen olisi saanutkin, kun ajattelimme, että ”tunnelmavaloon” riittää sitten ne roikkuvat. Eli ledit pois päältä kokonaan. Kaikissa huoneissa on nimittäin molemmat.

  Kaikku nuo lamput ovat netistä. Olen löytänyt nettikaupoista kyllä tosi hyvin kaikkea ja ainakin nämä lamput ovat mielestäni edullisimpiakin. Nyt en muista ulkoa niitä kauppoja, mutta voin laittaa ne tähän perään myöhemmin, vaikka ensi viikolla. Riviera Maison on IHANA. Siellä on kyllä kaikki juuri mun makuuni:).

 6. Kirsikka permalink*
  tammikuu 21, 2011 19.39

  Kissankulma, nämä tosiaan vaatii ehkä vähän tottumista. Ja tietty muu sisustus pitää olla täydentävä ja sopiva:). Mies ei kanssa ensin innostunut näistä yhtään (mutta eihän sillä raasulla ole sananvaltaa, no, on sillä:), mutta nyt tykkää kun näki, kuinka hienosti ne sopii.

 7. tammikuu 22, 2011 9.49

  Missä kaupassa kävitte katsomassa ja tutustumassa erilaisiin ledeihin?
  Itsa kalsastan kylmää valoa ja luonnon valokin ledissä on minusta kylmää. Nyt on kuulemma tullut sävytettyjä ledejä ja lämpimän sävyisiä.

 8. Pirpu permalink
  tammikuu 22, 2011 13.03

  Philipsin ledit taisivat olla 119e/2kpl, jos nyt oikein muistan. Ja tosiaan kun niitä jokunen tarvittiin olohuoneeseen+keittiöön… Niitä ei voi himmentää, mutta minusta eivät edes kaipaa himmennystä, valo kun ei tosiaan häikäise yhtään. Eilen saatiin muuten vaihdettu vessan kellertävän-vihertävät polttimot uusiin, nyt valo on siedettävämpää, tosin ei vedä vertoja philipseille…

  Tsemppiä loppuraksaukseen!

 9. Kirsikka permalink*
  tammikuu 22, 2011 21.59

  Moi Jutta! Se oli tällainen Valokas-niminen firma: http://www.valokas.fi/www/. Mutta varoitan, että palvelu on sitten tosi heikkoa:). Minusta tämä meidän ledivalo ei ole kylmää, mutta se on tietty aina yksilöllistä, miten sen kokee. Mutta tuolla tosiaan pääsi testamaan (aukioloajat rajoittuneet, eli ei ole joka päivä auki).

 10. Kirsikka permalink*
  tammikuu 22, 2011 22.00

  Pirpu, no hyvä, että on valot vaihdettu:). Valaistus on yllättävän tärkeä, ja senkin huomaa vasta, kun jotain on pielessä:).

 11. tammikuu 26, 2011 13.25

  Valaistus on tosi tärkeää, sen huomaa myös kun se toimii kauniisti. Ainakin itse olen ollut iloisesti yllättynyt että saimme mm. olohuoneeseen tosi toimivan valaistuksen. Meillä on kylä ne sikakalliit halogeenit, mutta rakastan niitä himmentimiä ja sitä että voin niin helposti muuttaa tunnelmaa laittamalla eri ryhmät halogeeneista päälle ja osan sammutta/himmentää. Mies on vaihtanut vessaan ja muutaman keittiön halogeenin lediksi ihan kustannussyistä. Valo on kirkkaampaa ja ei niin keltaista kuin halogeeneissa, sopii hyvin kun haluaa nähdä hyvin -mutta ei tosiaan mikään tunnelmavalo :).

  Ja hitsit että tosiaan on lamppujen löytyminen hankalaa. Jos olisin tiennyt miten hankalaa on löytää makuumme/budjettiimme/paikkaan sopivia seinävaloja ei olisi nyt kahta reikää makkarissa eikä rappusissa.

  Jos kuule löydät hyviä valaisin kauppoja niin linkkejä jakoon, meikäläinen surffailee epätoivoisena netissä ja ei vaan löydy. ei edes sinnepäin. huokaus.

  Ja noi teidän kattolamput on upeita. Mistä kirjaston lamppu on hankittu?

 12. Kirsikka permalink*
  tammikuu 27, 2011 20.10

  Onneshippuja, listasin nyt ne lamppukaupat uusimpaan postaukseen. Ostoksille siis:).

 13. Kirsikka permalink*
  tammikuu 27, 2011 20.17

  T, valaistus on todellakin tärkeä. En sitä jotenkin ennen niin osannut ajatella ja tietty, kun vanhassa asui ja sitä remppasi, niin ei sitä valaistusta (helposti) voinut muuttaakaan. Eli sillä mentiin, mitä oli. Mutta täällä sen huomaa, kun on alusta asti valaistuksen suunnitellut, että kuinka merkittävä tekijä se on.

  Mutta niitten lamppujen löytyminen, huokaus. Mulla suurin murheenkryyni on ollut vessan ja kylppärin lamput. Kaikki märänkestävät valaisimet on RUMIA. Siis ihan kauheita. Etin ja etin ja etin ja otin sitte lopulta ne rumat. Ei vaan löytynyt ja pakkohan niihin huoneisiin oli valot saada. Voin vaan kuvitella, kuinka rumia kaikki seinälamput on… Meillä ei onneksi oo sellasia missään:). Etsimiseen vois mennä vuosia:).

  Laitan jakoon vinkkejä, jos löydän. Uusimmassa postauksessa on nyt noitten lamppujen ostopaikat, eli myös ton kirjaston.

 14. SusannaKoo permalink
  helmikuu 29, 2012 14.24

  Hei, ihana blogi sinulla 🙂 Olisin kysynyt mistä olet ostanut tuon ihanaisen kromin/hopean värisen sileäpintaisen suuren kattolampun? Onko se Riviera Maisonin
  Hanging Lamp Deauville XL? Muistatko hintaa. Se on aivan ihana 🙂

 15. Kirsikka permalink*
  helmikuu 29, 2012 15.58

  Moi SusannaKoo! Tuo ei ole RV:n, vaikkakin hyvin samantyylinen:). Ostin sen netistä, täältä: http://www.homeathome.fi/. Maksoi muistaakseni 199 euroa ja oli nimeltään biljardilamppu. Ehkä, jos muistan oikein:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: