Skip to content

Ajatuksia rakentamisesta

syyskuu 27, 2010

Aijai, nyt otti ohraleipä. Aamulla töihin lähtiessäni ja saappaita jalkaan kiskoessani selkä sanoi yhteistyö- ja avunantosopimuksen irti. Vanha vaiva vuosien takaa, eikä sinänsä vakavaa, mutta kyllähän tuli v-mäiseen paikkaan. Kun pitäisi rakentaa. Ei kuitenkaan tunnu nyt niin pahalta kuin silloin vuosia sitten, että jos se tästä päivän parin levolla… Nyt onkin sitten sopiva sauma kirjailla ajatuksiani rakentamisesta so far.

1. Rakentaminen on ihanaa, palkitsevaa, täynnä onnistumisen riemua ja uuden oppimista. Minä nautin tästä.

2. Rakentaminen on välillä kiroilua, kiukuttelua, mahtavia epäonnen fiiliksiä ja masennuspuuskia. Niihin kannattaa varautua. Vaikkei niihin voikaan varautua. Tärkeintä on tietenkin, että tukiverkko on kunnossa ja läheinen tai läheiset osaavat tukea oikealla tavalla. Kuten Mies minua, tietää jo remontin ajoilta, mitä on tulossa. Ja toisinpäin.

3. Budjetti menee aina yli, teetpä sen miten tarkkaan tahansa. Varsinkin perustukset on ihan törkeän kalliit (tärkeä, ellei jopa tärkein, osa toki), ja euroja paukkuu. Ja kaiken maailman suunnittelukuluihin saa varata tuhansia euroja, tuli yllätyksenä tuokin. Onneksi monessa kohtaa pystyy säästämäänkin.

4. Kaiken liikunnan ja muun harrastamisen voi unohtaa, varsinkin jos tekee paljon itse, kuten me. (Siksi tämä selkä menikin, kun normaalisti runsas liikunta jäänyt minimiin ja on tullut nosteltua kaikkea painavaa.)

5. Raksaa lähimpänä sijaitsevan huoltoaseman ruokalista tulee rakennusaikana liiankin tutuksi (yöks).

6. Kompromisseja ei kannata ihan hirveästi tehdä, ne kostautuvat harmituksena jälkeenpäin. Tämän opin jo torpan remontissa. Kun unelmaansa rakentaa, kannattaa niistä unelmista pitää kiinni.

7. Raksa-auto on ihan ehdoton investointi. Toki meillä oli muutenkin tarvetta kakkosautolle, mutta kyllä pakettiauto on rakentajalle aika ykkönen.

8. Ongelmiin on todella vaikea saada yksiselitteistä neuvoa. Neuvoja on lähes yhtä monta kuin on neuvojaa. Edes vastaava mestari ei välttämättä tiedä ihan kaikkea, rakentamistapoja kun on niin monia. Ja asiat todella kannattaa myös selvittää itselleen, eikä luottaa sokeasti toisten sanaan. Rakennusblogit on aivan loistavia vinkkipaikkoja samalla, kun toimivat muutenkin vertaistukiryhmänä.

9. Talotehtaan myyjän sanaan ei ihan täysin ole luottamista. Meillä talon toimittaa Honka ja myyjä maalaili talon pystytykseen menevän kahdesta kolmeen viikkoa. Hohhoijaa, todellisuus on lähempänä kymmentä. Että meni noin niinkun aikataulut pikkasen uusiksi ja tuli siinä muutama harmaa hiuskin niitä pähkäillessä.

10. Syksyn sateet ovat syvältä.

11. Kesän yli 30-asteen helteetkin ovat aika syvältä. (Voin myös kuvitella, että talven parimetriset kinokset ovat raksaajan kannalta syvältä.)

12. Urakkasopimus ei ole aina järkevin vaihtoehto. Säästettiin tuhansia, kun päätittiin ottaa lvi- ja sähkötyöt tuntiveloituksella. Ainakin nyt näyttää siltä. Tuntityön huono puoli on siinä, että työmiehiä saa tosissaan valvoa (nimim. kaivurikuski nukkui kaivurissaan á 100 euroa / h).

13. Työn edistymisestä ja eri vaiheista kannattaa ottaa paljon kuvia ja kirjoittaa blogia (tai vaikka päiväkirjaa). Juttuja on mukava lueskella jälkeenpäin.

14. Varapäreitä kannattaa lähikaupasta hamstarata jokunen ylimääräinenkin. Monia asioita saa tehdä useampaan kertaan ja yhtä monessa olisi päässyt paljon helpommalla, jos vaan olisi tiennyt… Seuraava talo olisi jo helppo rakentaa. Ja malttia pitäisi olla, kun ei millään jaksaisi aina odottaa, että pääsisi jo sisustamaan!

15. Ja jos vielä palaan kohtaan 1. Tämä on kivaa. Vaikka lähipiiri välillä ärsytykseen asti voivottelee, että ”miten te jaksatte” ja ”voi, voi, kauheaa, mikä määrä työtä” (ihanat kiltit, ymmärrän kyllä, että vain huolehditte ja välitätte meistä!), niin tämä on superkivaa. Eikä yhtään niin rankkaa, kuin mitä ulkopuolisesta näyttää. Kun itselleen tekee, niin mikäs siinä on tehdessä. Kosintaan myöntymisen jälkeen paras päätös ikinä.

No tulipas niitä ajatuksia paljon. Saas nähdä miten mieli muuttuu, kun tästä mennään muutama viikko eteenpäin.

Mainokset
12 kommenttia leave one →
 1. syyskuu 27, 2010 17.51

  Auts. Pikaista toipumista!

  Noihin teeseihin voisi vielä lisätä, että rahallakaan ei välttämättä saa kaikkea.

 2. Kirsikka permalink*
  syyskuu 27, 2010 18.08

  Kiitos Sahrami, toivotaan parasta! Hyvä lisäys kyllä, rahalla ei saa kaikkea. Ei hyviä työmiehiä (tai siis huono maksaa usein saman verran), ei haluamaansa sisustusta (parhaita huonekalujahan ovat ”löydöt”), eikä tunnelmaa.

 3. syyskuu 28, 2010 7.50

  Voi ei, koitahan toipua selkäsi kanssa! Aika hyviä kohtia olit osannut kirjoittaa. Itsekin olen sitä mieltä että rakentaminen ON hauskaa vaikkakin rankkaa se oli kahden pienen lapsen ja ison mahan kanssa. Vaan niimpä tuo koti vain valmiiksi saatiin ja voin kertoa että IHANA on asua omassa, omannäköisessä kodissa! 🙂

 4. JohannaH permalink
  syyskuu 28, 2010 8.55

  Voi harmi tuota selkääsi! Toivottavasti lepo auttaa.

  Olen niin samaa mieltä noista asioista kanssasi. Ihan kyllästymiseen asti on saanut kuulla tuota voivottelua, ja kun sitä on jo jatkunut keväästä lähtien, alkaa kiintiö olla jo vähitellen täysi. Mutta kummasti sitä on vaan kautta aikain taloja rakennettu, ja projektista selvitty hengissä.

 5. syyskuu 28, 2010 9.16

  Pikaista paranemista!

  Ja hyviä pointteja kaikki!

 6. syyskuu 28, 2010 9.59

  Blogista kyllä löytyy kuviakin, lätkäisin nyt luokat/aiheet näkymään, niin on ehkä helpompi etsiä, ettei tarvitse kahlata kaikkia juttuja läpi…

 7. syyskuu 28, 2010 12.45

  Oikein hyviä pointteja ja yhdyn aikalailla jokaiseen. Ymmärrän hyvin myös selkäkipusi, itselläkin on selkäongelmia…tosin ei varmaankaan kovin vakavia, mutta selkäjumppa olisi tarpeen. Tsemppiä ja koitahan malttaa olla nostelematta!!

 8. Kirsikka permalink*
  syyskuu 28, 2010 15.47

  Voin vaan kuvitella pm… Siinä on toinen koko ajan kiinni lastenhoidossa:)

 9. Kirsikka permalink*
  syyskuu 28, 2010 15.48

  Kiitos JohannaH! Niinpä, vaikka hyvää kaikki tarkoittaa:)

 10. Kirsikka permalink*
  syyskuu 28, 2010 15.49

  Kiitti Harri!

 11. Kirsikka permalink*
  syyskuu 28, 2010 15.49

  Jee, Sahrami, meenpä heti katsomaan!

 12. Kirsikka permalink*
  syyskuu 28, 2010 15.50

  Joo, T, miestäkin jo varoittelin, että varautuu auttamaan monessakin välissä… Saas nähä, meneekö sillä hermot:).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: